april 6, 2013

Verschillende maten

Net als bij de mens er verschillende diktes maten zijn op deze aarde, zo worden de asperges van verschillende diktes maten geoogst elk ochtend. Er worden wel iets van 20 verschillende sorteringen gehandhaafd in de aspergeteelt. Bij ons op de boerderij werken wij met de volgende met de hand uitgesorteerd maten:

  • De AAA- maat: Dit zijn de aller dikste asperges die wij aanbieden. Deze aspergesortering heeft een diameter van ongeveer tussen de 2,8 cm en 3,8 cm.
  • De AA- maat. Dit is de meest verkochte asperge maat, die vaak gebruikt wordt in restaurants. Deze is ongeveer 2,5 cm in diameter, dus te vergelijken met een muntstuk van één euro.
  • De A- maat. Deze asperge is ongeveer 1,8 cm in diameter of te vergelijken met een muntstuk van 2 cent.
  • De B en C maat Dit is alles dunner dan 1,6 cm doorsnede.
  • De Afwijkende. Dit zijn asperges die afwijkend zijn bijvoorbeeld niet recht genoeg zijn om bij de bovengenoemde sorteringen te doen, een dubbele kop hebben of hol zijn.
  • Koppen. Dit zijn de bovenste stukjes, de lekkerste stukjes van de asperge.
  • Soepstukken. Dit zijn stukken asperges zonder de kop en geschikt om soep van te maken.

 

De B en de C- dikte asperges zijn in z’n geheel te krijgen maar van de meeste snijden wij de onderkanten eraf, dit omdat er na het schillen dan wel een erg dunne asperges overblijft. De bovenkantjes die we daarvan overhouden, verkopen we als ‘kopjes’. Dit is het lekkerste stukje van de asperge en ook het makkelijkst te bereiden. Er gaat namelijk geen schilwerk meer aan vooraf, ze kunnen gelijk de pan in.