april 6, 2013

Hoe bereid ik asperges?

De asperge is een veelzijdig groente. Koken, roerbakken, op de BBQ, smoren in room . . het is allemaal heerlijk. Zelfs rauw eten in een salade is een aanraden.

Als het om koken gaat, zijn er met een gewone pan twee mogelijkheden:

  1. Leg geschilde asperges in kokend water en wacht tot het water weer aan de kook komt. Draai het vuur naar beneden en laat ze afhankelijk van dikte het volgend tijd schema zachtjes laten koken:
    AAA: 15 minuten; AA: 10 minuten; A: 8 minuten (Meer informatie over de afmetingen van asperges). Zet het vuur daarna uit en laat de asperges in het hete water met gesloten deksel de asperges nog ± 10 minuten nagaren.
  2. Zet de geschilde asperges op in koud water en laat de pan zachtjes aan de kook komen. Vervolgens zet de warmtebron uit en de asperges in gesloten pan nagaren. Hou de volgende tijden ongeveer aan:
    AAA: 15 – 20 minuten; AA: 12 – 15 minuten; A: 10- 12 minuten (Info over de maten van asperges). De asperges zijn gaar als u makkelijk in de ondereinden kunt prikken. Deze manier van koken vraagt voor iets meer vertrouwen in het proces maar geeft wel een heerlijke resultaat met minder kans op te ver gekookte groente.

Hoe schil ik de asperges?