april 6, 2013

Asperges en Gezondheid

Het is geen geheim dat de asperge een uitermate gezonde groente is. Wij weten daar als Bilthovense aspergetelers alles van! Als rijkelijke bron van vitaminen (B,C, E en provitamines A), mineralen (kalium, fructosanen en asparagine) en voedingsvezels bevatten asperges ook nog eens weinig calorieën, natrium (zout) en cholesterol . . . wat wilt u nog meer?

Maar er is nog meer! De Latijnse naam van asperges is Aspargus officinalis, welk betekent “geneeskrachtig”. Zo is de asperges ook eeuwen gekend als geneesmiddel tegen tal van kwalen en ziekten. Sterk waterafdrijvend en ontzurend helpt het bij hartproblemen, blaas- en nierklachten en zwaarlijvigheid. Het is goed voor de concentratie, werkt antiseptisch en versterkt de immuniteit, de ogen, de slijmvliezen en de bloedvorming.

In de laatste jaren zijn er ook artikelen en getuigenissen verschenen over de kankerwerende werking van de asperge. Het enzym Glutathione is een krachtige anti-oxidant die in de menselijke lichaam van groot belang is in de reparatie van beschadigd DNA en in de afvoer van giftige stoffen uit het lichaam. Die wordt dan ook beschouwd als een van de meest effectieve lichaamstoffen met anti-carcinogene en antioxydant werkingen. De US National Cancer Institute heeft aangegeven dat asperges de hoogste hoeveelheid van dit enzym bevat van al de onderzochte voedingsmiddelen. De wetenschappers zijn er nog niet uit, maar een aantal mensen schrijft hun totale genezing en herstel aan de asperge toe.