april 6, 2013

Alles over asperges

De asperge is een bijzondere groente en wordt ook wel de koningin der groenten genoemd. Gegeten en gewaardeerd als lekkernij sinds de Griekse en Romeinse tijd. In Nederland is het telen ervan pas in de 19de eeuw ontwikkeld. Nog steeds zijn “bedden” gemaakt van opgehoogd zand waaronder de aspergeplanten liggen. Het groeien van de asperges door dit zand heen verzekert een asperge van zijn goede lengte. De kleur blijft nog mooi wit vanwege het gebrek aan zonlicht.

Sinds 1994 verbouwen wij deze groente in het midden van de Bilthovense bossen. Elke morgen gaan we al vroeg het land op met een team van stekers, om de barstjes in de grond op te zoeken waardoor de asperges hun komst aankondigen. Op de plek van deze barstjes maken we gaten, om zo de asperges iets op te graven en te steken.

Nadat de asperges een wasbeurtje hebben gekregen en gesorteerd zijn op dikte en kleur, liggen ze in de boerderijwinkel klaar voor de klant. Vers van het land, zo voor de klant.